LinkedIn video: tips voor een effectieve strategie

LinkedIn is hét social platform voor B2B-contentmarketing. Je vindt er het grootste publiek van zakelijke professionals die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, nieuwe producten en nieuwe informatie en tools om hun productiviteit en winstgevendheid te vergroten.
Kansen dus. Maar hoe zorg je dat je gezien wordt?

LinkedIn Video

Professionals bereiken, leads genereren en jouw merk onder de aandacht brengen van de mensen die je wilt. LinkedIn biedt diverse en eenvoudige mogelijkheden, voor elk budget en voor verschillende sales- en marketing strategieën. Dat gaat van nurture targeting tot directe één-op-één benadering. Je kunt je richten op een heel specifieke doelgroep. Medewerkers van een specifiek bedrijf of mensen in een bepaalde functiegroep bijvoorbeeld. Of meer precies de functie zelf, op vaardigheden en zogenaamde look-a-likes van je geselecteerde doelgroep. Met de uitrol van evenementen is het ook mogelijk om regionaal te targeten. Bovendien is LinkedIn een ook een steeds belangrijker rol gaan spelen bij lead-generation.

Nu video een steeds belangrijkere plaats inneemt in marketingstrategieën, kunnen merken die videogerichte, cross-channel campagnes creëren, beter in contact komen met hun publiek. Video was al het favoriete marketingmedium voor merken en LinkedIn biedt marketeers en adverteerders nog meer mogelijkheden om een ​​zeer betrokken zakelijk publiek te bereiken.

Het platform was laat met het omarmen van video; pas in 2017 werd het mogelijk om video echt effectief te gebruiken. Dat is moeilijk te geloven als je nu naar je feed kijkt, vol met verschillende vormen van video-content. Deze explosieve groei is niet gek, LinkedIn-videoposts krijgen gemiddeld drie keer de engagement van tekstberichten.  Vroege bevindingen uit het bètaprogramma van LinkedIn tonen bovendien aan dat native video’s van LinkedIn vijf keer meer kans hebben dan andere inhoud om een ​​gesprek tussen LinkedIn-leden te beginnen.

Native video

Veel merken uploaden hun video’s eerst naar een video-hostingplatform zoals YouTube of Vimeo om vervolgens de link te delen op LinkedIn. Dit is mogelijk en het werkt ook, maar er zijn grote verschillen in hoe LinkedIn deze video’s weergeeft in vergelijking met native video’s. Video’s rechtstreeks uploaden in de feed van LinkedIn is in de meeste gevallen een effectievere strategie.

Native video‘ is video die rechtstreeks naar het platform wordt geüpload of op het platform zelf wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot embedded video, waarbij de video elders gehost is en vanaf daar op het platform wordt geplaatst. Denk hierbij aan YouTube video’s die je op je blog plaatst of als YouTube-video op je LinkedIn-feed post.

Waar je bij embedded video’s op play moet tikken, worden native video’s in LinkedIn automatisch afgespeeld in de feed. Dit trekt meer aandacht, de video krijgt automatisch views en de kans op engagement stijgt aanzienlijk. Ter vergelijking: native video’s in de feed van Facebook kunnen tot 10 keer meer shares genereren dan embedded video’s. En Nielsen-onderzoek toont aan dat native video in de feed engagement en weergavepercentages oplevert die 82% hoger zijn dan pre-roll videoadvertenties.

LinkedIn videoadvertenties

Videoadvertenties op LinkedIn zijn gesponsorde bedrijfsvideo’s die worden weergegeven in de feed. Video-advertentiecampagnes hebben een groter potentieel om de naamsbekendheid, merkwaarde en het leadgeneration te vergroten, omdat ze doorgaans aan een grotere, meer specifieke doelgroep worden aangeboden.

In tegenstelling tot native video’s in de LinkedIn feed, die maximaal 10 minuten lang kan zijn, kunnen in LinkedIn-videoadvertenties tot wel 30 minuten worden weergegeven.

Beheerders van bedrijfspagina’s kunnen met Campaign Manager een video-advertentiecampagne opzetten of een bestaand bericht met daarin een video sponsoren.

Geluid

Het overgrote deel (80%) van de video’s op LinkedIn wordt zonder geluid afgespeeld. Het is daarom niet verwonderlijk dat video-content die afgestemd is op deze geluidswerende kijkers, 70% meer kans heeft om tot het einde te worden uitgekeken. Maar hoe maak je een B2B-video waarbij geluid geen rol speelt maar waarvan de boodschap overeind blijft?

linkedIn video

Ondertiteling, sowieso. Voiceover teksten en dialoog zijn prima te ondertitelen en je kijker kan de video op die manier ook zonder geluid goed volgen. Maar ondertitels zijn nog maar het begin als het gaat om het verbeteren van de kijkervaring zonder geluid. Sterke graphics, creatieve montage en boeiende beelden, animaties, grote titels… in samenhang maak je content die ervoor zorgt dat je video’s en strategie ook werkelijk wat gaat opleveren.

Tips:

  • Laat je kernboodschap zien in de eerste 10 seconden van de video.
  • Gebruik ondertitels en graphics, een groot deel van LinkedIn-leden zal je video bekijken zonder geluid.
  • Let op: hoewel we steeds meer verticale video’s zien verschijnen is dit nog niet mogelijk als LinkedIn video ad. Wel als post overigens.
  • Schrijf advertentiekoppen die minder dan 150 tekens bevatten. Beknopte koppen leiden tot meer engagement.
  • Gebruik een duidelijke CTA (call-to-action), zodat je publiek weet hoe ze op hun interesse moeten reageren.
  • Kies je video-advertentiemethode doelgericht:

    Om websitebezoeken te krijgen, bied op kosten per 1.000 vertoningen (CPM)
    Om leads te verzamelen, bied op kosten per klik (CPC)
    Om videoweergaven te krijgen, bied op kosten per weergave (CPV)
    Automatiseer uw bod (automatisch bod) om meer klikken voor uw budget te krijgen

Bij Baretta Media helpen we merken graag om LinkedIn-video te gebruiken als een belangrijk onderdeel van hun marketing- en sales strategie.