2020: 6 trends voor video

Een nieuw decennium is vaak reden voor een terugblik en best-of lijstjes. Wij kijken liever vooruit. Geen heel decennium, want wie weet hoe de wereld eruit ziet in 2030. Hoeft ook niet, het komende jaar ziet er veelbelovend uit!

video trends 2020

Dit zijn 6 trends die wij voorzien voor 2020 als het gaat om de inzet van video en videomarketing.

1. Een videomarketing strategie

De populariteit van gerichte videomarketing neemt al een tijd toe en dit komende jaar zal dit niet anders zijn. Profiteer hiervan zodat je niet achterblijft, het is nu tijd om naar een meer strategische aanpak te gaan.

Een uitgewerkte videomarketingstrategie betekent dat je wegblijft van van een ad hoc of campagnegebaseerde aanpak. Begin met het bouwen van een strategie rond je doelen en met het in kaart brengen van hoe je video wilt benutten om klanten aan te trekken en welke tactieken je moet gebruiken. 

Ga video zien als een een vast onderdeel in je marketingstrategie in plaats van één enkel kanonschot rondom een productlancering of update van je websitecontent.
Door doorlopend video te publiceren krijg jijzelf controle, in plaats van je platform met afleidingskanalen (lees: YouTube, Instagram). Wanneer je een serie video’s produceert voor je eigen website word je zelf de media en bezit je je eigen kanaal. Die kanalen gebruik je nog om snippets te publiceren die verwijzen naar de afleveringen op jouw website.

Begin met het bouwen van een strategie met boeiende inhoud die ervoor zorgt dat uw klanten terugkomen voor meer. In een video serie kun je vertrouwen, authenticiteit opbouwen door echte mensen, werknemers te gebruiken. Op deze manier kun je beginnen met echte verhalen vertellen.

Waar gaat jouw serie straks over?

2. Live video

Live video’s geven gebruikers het gevoel dat ze direct worden aangesproken. Dit gevoel van intimiteit draagt bij aan engagement omdat ze weten dat hun vragen of opmerkingen in realtime kunnen worden beantwoord.

Bedrijven kunnen live video’s gebruiken om reclame te maken voor …

  • Nieuwe producten en diensten
  • Aankondigingen doen
  • Live demo’s
  • Webinars
  • Host vraag- en antwoordsessies
  • Interviews
  • Events

Meer en meer sociale platforms promoten live video-georiënteerde functionaliteit, zoals Facebook Live, Instagram Live, YouTube Live en LinkedIn.

Live video kun je perfect opnemen in je strategie om een publiek te bouwen en aan je te binden. Een vooraankondiging, inschrijvingen en het delen van een samenvatting achteraf; het zijn allemaal nieuwe contactmomenten waarin je je expertise en je product onder de aandacht kan brengen bij een publiek dat oprecht geïnteresseerd is in jouw merk.

3. Langere video’s

Snack-content is weliswaar onmiskenbaar krachtig in de hap-snap-wereld waarin we vandaag de dag leven, maar inhoud met een lange vorm kan niet worden genegeerd. Hoewel er nog steeds veel vraag is naar short-form blogposts, video’s, animaties, etc, is de interesse van marketeers in long-form content sterk toegenomen, vooral omdat deze berichten de neiging hebben hoger te scoren in Google, Facebook en YouTube.
De resultaten zullen anders zijn dan je gewende bent van korte items. Je ziet niet zo’n hoge view rate als je een langere video plaatst, maar de mensen die kijken zijn echt geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Deze doelgroep is zeer waardevol omdat ze bereid zijn de tijd te besteden om jouw merk te leren kennen en je boodschap daadwerkelijk te overwegen.
Lees in onze blogpost meer over dit onderwerp.

4. Keynotes and webinars

Hierboven al genoemd als Live Video vorm, maar ook on demand webinars zullen naar verwachting aan populariteit toenemen. Er zijn niet veel kosten of middelen mee gemoeid, een eenvoudige setting volstaat vaak. In tegenstelling tot een live keynote of webinar heb je bij on demand natuurlijk geen direct contact met je publiek. Wel heb je meer controle over hoe je het aanbiedt, in delen bijvoorbeeld. Zo past deze vorm perfect in de strategie van het seriematig produceren en het bouwen aan een terugkerende fanbase.

De veelgenoemde trend om podcasts ook als video te streamen zou je natuurlijk ook onder deze categorie kunnen scharen.

5. e-Learning

e-Learning komt in vele vormen; van branche-brede opleidingsplatforms tot door gebruikers gegenereerde inhoud die op YouTube of LinkedIn worden gepost. De krappe arbeidsmarkt en het idee van een leven lang leren heeft tot een sterke groei geleid van online educatie en in 2020 is het tijd voor een verdere professionalisering. En video kan daarin niet ontbreken. Bedrijven kunnen dankzij e-learning eenvoudig zelf investeren in hun belangrijkste kapitaal: hun medewerkers. Maar ook extern is online on-demand educatie zeer interessant. Tutorials en uitleg video’s is zeer gewilde content die jouw merk als expert en autoriteit kan positioneren, terwijl het waarde toevoegt voor je gebruikers. Je zou kunnen stellen dat videotutorials, explainer animaties en doe-het-zelfvideo’s de oorsprong zijn van de video-explosie waarin we nu zitten.

6. Vertical

Hoeveel staar jij naar het scherm van je telefoon? Net als wij ook meer dan je wil toegeven waarschijnlijk. We besteden nu eenmaal heel veel tijd aan het verslinden van content op onze telefoons, zelfs meer dan op onze computers of tablets. Tachtig procent van de video wordt op een smartphone bekeken. En die telefoon houden we het liefst rechtop.
Daarom zullen we in 2020 steeds meer verticale en vierkante video-content zien.

Alle Blog-posts